Previous slide
Next slide

Parhaat ilmaa puhdistavat kasvit NASAn mukaan

huonekasvit
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lisa Marie Conklin
Parhaat huonekasvit eivät ole vain kauniita koristeita vaan auttavat myös tekemään asunnostasi terveellisemmän paikan asua. Tällä listalla mainitut kasvit puhdistavat ilmaa myrkyllisistä kemikaaleista ja mikä parasta – näiden kasvien ylläpito on helppoa.

Luonnolliset ilmanraikastajat ruukussa

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston mukaan kodeissamme voi olla jopa 3-5 kertaa enemmän saastetta kuin ulkona. ”Sairaassa” talossa asumista ei välttämättä tunnista: aineet kuten ksyleeni (maalit ja lakat), bentseeni (huonekaluvaha, hyönteismyrkky), trikloroetyleeni (puhdistusaineet, liimat) ja formaldehydi (verhoilu, ilmanraikastajat) voivat aiheuttaa päänsärkyä, kurkkukipua, allergian kaltaisia hengitysvaikeuksia ja muita oireita. NASAn puhtaan ilman tutkimus (”Clean Air Study”) keskittyi löytämään yksinkertaisia mutta toimivia tapoja suodattaa avaruusasemien ilmaa – ja se paljasti, että tavallisilla huonekasveilla on puhdistavia supervoimia.
 

Kääpiötaatelipalmu

Tämä kasvi on sitkeä ja kestää kuivuutta mutta kasvaa hitaasti. Aikuinen taatelipalmu voi elää jopa vuosikymmeniä ja kasvaa 2,5-3 metriä korkeaksi. Sen lehtien ruotien läheisyydessä kasvaa teräviä, neulamaisia piikkejä, joten ole varovainen: ne voivat pistää ihon ja vaatteiden läpi. Tämä kasvi on kuitenkin erinomainen ksyleenisuodatin. Optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi NASA suosittelee ainakin yhtä kasvia jokaista kodin tai toimiston 30 neliömetriä kohden.

 
Kaarisulkasaniainen

Kaarisulkasaniainen on kotoisin trooppisista metsistä ja suoalueilta, joten se menestyy parhaiten hämärissä ja kosteissa oloissa. Suihkusta tuleva kosteus ravitsee kasvia, joka näin vaatii vain vähän ylimääräistä huolenpitoa. Sen lisäksi, että tämä saniainen on kaunis koriste kylpyhuoneeseen, se auttaa myös poistamaan ilmasta ksyleeniä ja – kuten NASAn tutkimus osoitti – on paras huonekasvi formaldehydin poistamiseen.
 

Nephrolepis obliterata -saniainen

NASAn listalla on päätynyt toinenkin saniainen. Siinä missä kaarisulkasaniainen kasvaa sivusuunnassa, obliterata kasvaa ylöspäin, mikä antaa siistin vaikutelman. Tämä australialainen saniainen kestää serkkuaan enemmän lämpöä ja auringonvaloa, mutta sitä täytyy kastella säännöllisesti. Koska kasvi viihtyy sekä sisällä että ulkona, sen voi ripustaa roikkumaan esimerkiksi terassin katosta, erityisesti jos terassi on lähellä autotallia – obliterata auttaa pääsemään eroon pakokaasuista johtuvasta ksyleenistä.
 

Kirjorönsylilja

Etsitkö kasvia, jolla on runsaasti hyviä ominaisuuksia? Kirjorönsylilja poistaa formaldehydin ja häkän kaltaisia epäpuhtauksia ilmasta. NASAn tutkimuksessa kasvi poisti vuorokauden aikana 95 prosenttia formaldehydistä suljetusta pleksilasikammiosta. Mikä parasta, kasvi tuottaa ”rönsyjä” jotka kukinnan jälkeen kasvavat versoiksi, jotka on helppo istuttaa uuteen ruukkuun. Jälleen yksi hyvä syy hankkia rönsylilja: Tutkimusten mukaan ihmiset ovat rentoutuneempia ja onnellisempia huolehtiessaan kasveista, esimerkiksi siirtäessään isoksi kasvanutta kukkaa suurempaan ruukkuun.
 

Laikkuvehka

Sitkeä kasvi on helppo pitää elossa ja on ihanteellinen työpöydälle tai olohuoneen kahvipöydälle. Sen keihäänmuotoisia lehtiä koristavat kauniit harmaan, vihreän ja hopean sävyt. Se viihtyy hämärässä tai puolihämärässä ja kasvaa hitaasti mutta elää kymmenvuotiaaksi. Laikkuvehka suodattaa ilmasta formaldehydiä ja bentseeniä. Muista kuitenkin huolehtia, etteivät lemmikit tai lapset pääse liian läheiseen kontaktiin kasvin kanssa: syötynä se on myrkyllinen. Jos sinulla on lemmikkejä, tarkista aina myrkyllisten huonekasvien luettelo ennen kasvin hankkimista – vaikka kasvi olisi NASAn listalla.
 

Kultapalmu

Kultapalmu on korkea, elegantti kasvi, joka puhdistaa ilmasta bentseenin ja formaldehydin kaltaisia haitallisia aineita. Palmut auttavat pitämään sisäilman kosteana myös kuivina talvikuukausina. Kultapalmu vaatii hieman tavallista enemmän huolenpitoa: se pitää valoisasta ympäristöstä, jossa se ei kuitenkaan altistu suoralle auringonvalolle, ja se vaatii kuukausittaista lannoitusta ja säännöllistä sumutusta. Kun palmu kasvaa liian isoksi (noin kahden tai kolmen vuoden välein), se täytyy istuttaa uuteen ruukkuun.
 

Limoviikuna

NASAn tutkimuksen mukaan limoviikuna on hyvin tehokas formaldehydin, ksyleenin ja tolueenin puhdistaja. Ksyleeni ja tolueeni kerääntyvät yleensä mattojen ja huonekalujen puhdistusaineista sekä tahranpoistoaineista. Tämän kasvin hoito on helppoa, joten niitä voi asettaa muutaman vaikka joka huoneeseen. Limoviikuna voi elää vuosikymmeniä, kunhan muistat pitää sen poissa suorasta auringonvalosta.
 

Kultaköynnös

Kultaköynnös on nimensä mukaan hyvin kultainen kasvi: sitä pidetään yhtenä tehokkaimmista ilmaa puhdistavista kasveista mitä tulee bentseeniin, formaldehydiin ja ksyleeniin. Se on lisäksi erinomainen ensimmäinen kasvi, jos olet vielä noviisi huonekasvien saralla. Toinen hyvä ominaisuus on, että se saattaa kasvaa jopa 2,5-metriseksi ja useaan eri suuntaan. Riippuvaan ruukkuun istutettuna se kasvaa alaspäin; tavallisessa ruukussa sen voi ”opettaa” kiipeämään tukipuuta tai kehikkoa pitkin, ja takanreunuksella tai pöydällä olevassa ruukussa sen voi saada kasvamaan sivusuuntaan.
 

Andrenflamingonkukka

Tämä kasvi ei ole pelkästään väripilkku asunnossasi vaan myös erinomainen ilmanpuhdistaja. Ikivihreä andrenflamingonkukka tunnetaan hohtavista, punaisista, sydämenmuotoisista kukinnoista. NASAn mukaan se poistaa ilmasta formaldehydiä, ammoniakkia, tolueenia ja ksyleeniä. Huomaa kuitenkin, että tämä kukka on myrkyllinen, joten se ei välttämättä sovi samaan talouteen lasten ja lemmikkien kanssa.
 

Liriope

Liriope on suosittu matala kasvi, jolla on ruohomaiset, vihreät lehdet ja sininen tai valkea kukinto. Vakka sitä näkee useimmiten ulkokukkana, se menestyy hyvin myös ikkunalaudalla. Koska se auttaa puhdistamaan ilmaa trikloroetyleenistä (tulostinmusteessa ja kemiallisessa pesussa käytetyissä aineissa) ja ammoniakista (yleisissä aerosol-suihkeissa), se on ihanteellinen kasvi toimiston ikkunalaudalle.
 

Pensaspalmu

Pensaspalmu on sinulle ehkä tuttu ostoskeskuksista, toimistoista ja hotellien auloista, koska se pärjää vähäisellä auringonvalolla. Kasvi kasvaa korkeintaan kahden metriä korkeaksi ja on uljas, dramaattinen lisäys kotisi hämäriin nurkkiin. Se vaatii kosteaa multaa ja säännöllistä kastelua, mutta hyödyt kasvin kyvystä puhdistaa ilmaa formaldehydistä, ammoniakista, ksyleenistä ja tolueenista.
 

Gerbera

Värikäs ja pirteä gerbera oli enimmäkseen ulkokasvi ennen kuin floristit alkoivat käyttää sitä kukka-asetelmissa. Sisäkasvina gerbera voi kukkia ympäri vuoden valkoisena, punaisena, oranssina, vaaleanpunaisena ja violettina. Kukinto kestää yleensä neljästä kuuteen viikkoa, mutta ilman kukkiakin gerberalla on rehevät, tummanvihreät lehdet, jotka suodattavat tehokkaasti formaldehydiä, bentseeniä ja trikloroetyleeniä. Kasvi viihtyy parhaiten suorassa auringonvalossa, hyvin kasteltuna ja kuivassa mullassa.

Tuoksutraakkipuu

Tätä kasvia katsoessa voisi erehtyä etsimään maissintähkiä, niin pitkälti traakkipuu näyttää ruukkuun istutetulta maissilta. Se ei tuota tähkiä vaan auttaa pääsemään eroon myrkyllisistä aineista kuten formaldehydistä, trokloroetyleenistä ja bentseenistä. Kasvi ei vaadi paljon hoitoa – se pärjää hämärässä eikä kärsi, jos toisinaan unohdat kastella sen.

Varjomuratti

Jos työskentelet kauneussalongissa tai teet kotona salonkihoitoja, joihin sisältyy keratiinia, hiusten värjäämistä, permanentteja, hiusten suoristamista, kynsien lakkaamista tai lakan viimeistelyä, harkitse varjomuratin hankkimista. Se auttaa suodattamaan neljää myrkyllistä ainetta – trikloroetyleeniä, formaldehydiä, bentseeniä ja ksyleeniä – joita nämä hoitotuotteet sisältävät. Tämä kestävä kasvi kaipaa ajoittaista kastelua ja menestyy vähäisessäkin valossa, ja roikkuvine köynnöksineen se näyttää kauniilta riippuvassa ruukussa.

Isoanopinkieli

Koska isoanopinkieli tarvitsee kosteutta, se sopii täydellisesti kylpyhuoneeseen, joka on myös täydellinen paikka puhdistaa ilmaa siivousaineista, kasvopapereista, vessapaperista ja hiustuotteista sekä -väreistä aiheutuvasta formaldehydistä. Jos muistat sumuttaa sitä, isoanopinkieli sopii hyvin myös makuuhuoneeseen, sillä se vapauttaa öisin happea – mikä taas auttaa parantamaan unenlaatua.

Reunustraakkipuu

Jos suunnittelet kodin remonttia, investoi pariin reunustraakkipuuhun. Sitä pidetään yhtenä parhaista trikloroetyleeniä puhdistavista kasveista; kemikaalia esiintyy monissa remonttituotteissa kuten maalinpoistajissa, liimoissa, lakanpoistajissa ja rasvanpoistosuihkeissa. Kasvin hankkiminen on helppoa, sillä niitä myydään usein rautakaupoissa. Se on helppo kasvattaa ja ylläpitää, ja se kasvaa noin 2,5 metrin korkuiseksi ja metrin leveäksi. Jos kasvista pitää hyvää huolta, se voi elää vuosikymmeniä.

Viirivehka

Vehreän ja kauniin viirivehkan salainen supervoima on sen erinomainen ilmansuodatusjärjestelmä. Sillä on erinomainen haihdutuskerroin, mikä tarkoittaa että se kuljettaa paljon vettä juurista takaisin lehtiin ja vapauttaa ilmaan kosteutta. Sen toinen hyöty on sen kyky on imeä homeitiöitä. Jos haluat saada viirivehkan kukkimaan, aseta se paikkaan, jossa se saa runsaasti valoa aamulla – mutta ei iltapäivällä – ja kastele lehtien sijaan sen multaa.

Krystanteemi

Krysanteemi ei teknisesti ottaen ole huonekasvi, mutta sen kirkasvärisiä kukkia myydään runsaasti syksyisin, jolloin ne reunustavat kuisteja yhdessä kurpitsalyhtyjen kanssa. Kukkia kannattaa kuitenkin ostaa myös sisätiloja varten: ne vähentävät kaikkien NASAn tutkimien haitallisten aineiden tasoja. Koristele koti syksyksi ja asettele krysanteemit valoisiin paikkoihin, jotka eivät kuitenkaan lämpene liikaa. Kastele kukkia usein ja poista kuihtuneet kukinnot pitääksesi kasvin terveen näköisenä, ja saat nauttia kukista kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Lue lisää: 

7 todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta

6 tapaa joilla saat ruusut kukoistamaan

Miksi ukonilmalla ei kannata tiskata?