Previous slide
Next slide

6 tapaa joilla saat ruusut kukoistamaan

ruusut
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Ruusun menestyminen riippuu siitä, onko ilmasto sille sopiva.

Valitse siis lajike, joka on sopeutunut oman asuinalueesi olosuhteisiin. Selvitä, onko lajike kylmyydelle herkkä ja kestääkö se kesähelteitä sekä onko omalla alueellasi kuiva vai kostea ilmasto. Ennen kuin istutat ruusuja, kysy paikallisesta taimistosta neuvoa lajikkeen valintaan. Seuraa sitten näitä ohjeita, joiden avulla saat aikaan kauniin kukkaloiston.

1. Lannoita muutaman viikon välein

Lannoittamalla säännöllisesti varmistat, että ruusut kukkivat kauniisti. Ruusuille on olemassa erikoislannoitteita mutta myös tavallinen yleislannoite käy. Liika lannoittaminen taas voi edistää lehtien kasvua mutta vähentää kukintojen määrää.

2. Leikkaa pois kuihtuneet kukat

Kun ruusun kukka on kuihtumassa, leikkaa se poikki aivan ensimmäisen viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta. Kuihtuneiden kukkien poistaminen edistää uusien kukintojen kasvua.

3. Varmista, että ruusut saavat riittävästi aurinkoa ja vettä

Ruusut tarvitsevat ainakin kuusi tuntia aurinkoa päivittäin ja ne pitävät ravinteikkaasta, salaojitetusta maasta, jota on muokattu vähintään 45 cm syvyyteen asti. Vettä ruusut tarvitsevat noin 25 ml viikoittain, mutta lehtien kastelua tulisi välttää.

4. Peitä katteella

Levitä noin 3-8 cm paksuinen kerros katetta ruusujen juureen. Se säilyttää kosteuden ja estää kasvukaudella tauteja leviämästä. Alueilla, joilla on leudot talvet, suojaksi riittää 10 cm paksuinen kerros katetta. Kylmemmillä seuduilla ruusujen tyvet täytyy yleensä peittää mullalla: levitä kaksi tai kolme lapiollista kompostimultaa tai hyvälaatuista ruokamultaa kasvin tyveen estääksesi sen juuria jäätymästä.

5. Leikkaa 45 asteen kulmassa

Leikkaa ruusuja aina 45 asteen kulmassa ja vinosti alaspäin kasvin keskustaa kohti ja noin 6 mm ulospäin osoittavan silmun yläpuolelta. Tämä edistää uusien lehtien kasvamista ulospäin.

6. Suojaa peitteellä

Kylmillä seuduilla kannattaa herkät ruusut suojata ennen talven tuloa: peitä ruusut juuttikankaalla ja kiinnitä narulla. Poista peite aikaisin keväällä. Työnnä kate ja multa varovasti sivuun myöhemmin keväällä kun uudet versot lähtevät kasvamaan.

Lue lisää:

Parhaat ilmaa puhdistavat kasvit

Todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta

11 ruusun värin todelliset merkitys