Previous slide
Next slide

9 koronaviruksen oiretta, jotka kannattaa muistaa

korona
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Amanda Gardner
Covid-19:n kolme tyypillisintä oiretta ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Tässä hieman lisää tietoa niistä – sekä taudin vähemmän tyypillisistä oireista.

Kaikkein yleisin koronaviruksen aiheuttamista oireista tuntuu olevan kuume. CDC:n raportin mukaan 77-98 prosenttia taudin takia sairaalahoitoon joutuneista kärsivät siitä. Eräs toinen tutkimus kertoo, että kuumetta on tavallisimmin 38 astetta tai enemmän, ja että siihen saattaa liittyä vilunväristyksiä. Muista kuitenkin, että kuume ei välttämättä ole ensimmäinen oire. Vain noin 44 prosenttia yli tuhannesta Kiinassa koronaviruksen takia sairaalaan joutuneesta kärsi kuumeesta hakeutuessaan hoitoon oireidensa vuoksi, kertoo New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestynyt tutkimus. Sairaalahoidon alkamisen jälkeen luku on jo 80%.

Yskä

Toinen yleinen oire on yskä, josta Yhdysvaltain tautiviraston mukaan kärsii 46-82 prosenttia sairaalapotilaista. Vaikka yskä onkin melko yleinen oire, koronaviruksen oireeksi sen tunnistaa, kun se on kuivaa, sanoo tri Sosa. CDC uskoo, että Covid-19 leviää ennen kaikkea pisaratartuntana, kun ihmiset ovat alle kahden metrin päässä toisistaan. Siksi jokaisen tulee muistaa yskiä (tai aivastella) nenäliinaan tai hihaansa, ei käsiinsä, neuvoo American Academy of Family Physicians (AAFP). 

Hengenahdistus

Tämä on mahdollisesti huolestuttava oire, josta CDC:n mukaan kärsii 3-31 prosenttia sairaalassa olevista potilaista. International Journal of Antimicrobial Agents (IJAA) -julkaisussa ilmestyneessä artikkelissa lukema on puolestaan 34,5 prosenttia, mikä tekeekin hengenahdistuksesta kolmanneksi yleisimmän oireen. Hengitysvaikeudet voivat tuntua pelottavilta ja ne voivat yltyä. IJAA-julkaisun artikkelista ilmenee, että tehohoitoon päätyneet Covid-19-potilaat kärsivät hengenahdistuksesta suuremmalla todennäköisyydellä kuin potilaat, jotka eivät tarvitse tehohoitoa. Hengitysteiden oireet ovatkin yksi Covid-19-taudin selkeimmistä ominaisuuksista. Monet voivat myös sairastua keuhkokuumeeseen, ja osa tarvitsee jopa happihoitoa tai mekaanista hengityslaitetta. Myös väsymys on yhdistetty koronavirukseen, ja Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi sen vaikuttavan 38,1 prosenttiin potilaista.

Kipu ja särky

Myalgiaa eli lihassärkyä on havaittu 13,9 prosentissa WHO:n tutkimista potilaista. Cleveland Clinicin mukaan se on tyypillistä myös flunssan ja influenssan aikana, mutta influenssassa oireet ovat äkillisempiä, huomauttaa tri Glatter. Lievässä koronavirustartunnassa (eli useimmissa tapauksissa) oireet vähenevät itsestään, sanoo AAFP. Järjestö kehottaa ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos oireet tuntuvat tavallista flunssaa pahemmilta. Tartu kuitenkin ensin puhelimeen, sillä viranomaiset kehottavat soittamaan ennen kuin suuntaat lääkäriin.

Päänsärky

Covid-19-potilailla on havaittu päänsärkyä, joka WHO:n mukaan on oireena yhtä yleinen kuin kurkkukipu – ja molemmat ovat suhteellisen harvinaisia. Päänsärkyä on tietenkin monenlaista, ja sen takana voi olla monia eri syitä, kuten stressiä. Jos kuitenkin huomaat kärsiväsi päänsärystä kuumeen, yskän ja hengenahdistuksen lisäksi, ota yhteyttä lääkäriisi.

Ripuli

Kovin moni Covid-19-potilas ei ole kertonut saaneensa ripulia (WHO:n laskelmien mukaan sitä esiintyy vain 3,7 prosentissa tapauksista), mutta kannattaa muistaa, että se yksi harvoista ei hengitysteihin liittyvistä oireista, joita nykyisen epidemian yhteydessä on havaittu. Koronavirukset voivat aiheuttaa ripulia lehmillä sekä sioilla (tartunnan saaneet kanat taas kärsivät enemmän hengitysteiden oireista), kertoo National Foundation for Infectious Diseases. Ensimmäinen vahvistettu koronatautitapaus Yhdysvalloissa – 35-vuotias mies, joka oli palannut Washingtonin osavaltioon Kiinan Wuhanista – kärsi ripulista pian jouduttuaan sairaalaan. Ulostenäytteistä myös löydettiin Covid-19-virusta, kerrotaan New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestyneessä artikkelissa. Erään tutkimuksen mukaan SARS- ja MERS-potilaiden sanotaan myös kertoneen mahaan ja suoleen liittyvistä oireista.

Vuotava nenä

Tai oikeastaan vuotavan nenän ja muiden nenään liittyvien oireiden puute. Eräässä otoksessa vain 4 prosenttia potilaista ilmoitti tästä oireesta, mutta sen puuttuminen voi itsessään olla merkittävä seikka. ”Covid-19 vaikuttaa aiheuttavan oireita alempiin hengitysteihin ylempien hengitysteiden sekä nenän oireiden sijaan,” kuvailee tri Sosa. Stanford Children’s Health suosittelee, että tukkoisesta nenästä, kuumeesta, yskästä ja pahoinvoinnista kärsivät lapset menevät influenssatestiin. Ne, jotka valittavat kuumeesta, yskästä, hengitysvaikeuksista ja väsymyksestä ilman vuotavaa nenää tai pahoinvointia, saattavat puolestaan tarvita Covid-19-testin. Kiinassa Covid-19 vaikutti enemmän aikuisiin kuin lapsiin, sanoo CDC.

Ei oireita

WHO:n julkaiseman raportin mukaan osa Covid-19-tartunnoista on ollut täysin oireettomia (potilailla ei ollut oireita, mutta osalle heistä niitä syntyi myöhemmin). Suurta huolta aiheuttaa kysymys siitä, voivatko oireettomat koronaviruksen kantajat levittää tautia
eteenpäin. CDC raportoi, että oireettomia tartuntoja on ilmennyt, mutta WHO:n mukaan ne eivät ole tärkein väylä taudin leviämiselle.

Korona & hoito

Tiettyä Covid-19-hoitoa ei ole olemassa, mutta tutkijat etsivät mahdollista auttajaa olemassa olevien lääkkeiden joukosta. Jo testattujen lääkkeiden joukossa on HIV-lääkkeitä (ritonavir ja ASC09), sekä viruslääke remdesivir, joka Nature-lehdessä julkaistun artikkelin mukaan kehitettiin alun perin ebolan hoitoon. Muuten potilaat saavat ”tukihoitoa”, toisin sanoen nesteytystä, kipulääkettä ja kuumetta alentavia hoitoja, ja tarpeen mukaan lisähappea sekä mekaanista hengitysapua. Lieviä oireita kotonaan poteville AAFP suosittelee lepoa ja runsaasti nestettä. Jos hengittäminen alkaa tuntua vaikealta, ota yhteyttä lääkäriisi.

Lue lisää: 

Mitä yhteistä on SARSilla, MERsillä ja Covid-19-viruksella? 

Pese kätesi välittömästi, jos kosket jotakin seuraavista bakteeripesäkkeistä 

10 tapaa, joilla lääkärit suojautuvat koronalta