Previous slide
Next slide

16 hiljaista leukemian oiretta, jotka kannattaa huomata

leukemia_hengästyminen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jenny G. Zhang
Leukemia tai veren valkosolujen syöpä aiheuttaa hienovaraisia ja yllättäviä oireita ympäri kehoa. Ne ovat selviä merkkejä siitä, että sinun kannattaa suunnata lääkäriin.

Mikä leukemia on?

Leukemia on veren ja luuytimen syöpä, pahanlaatuinen muutos, joka aiheuttaa tiettyjen verisolujen epänormaalia tuotantoa. Kun sairaat verisolut muuttuvat terveitä runsaslukuisemmiksi, veren toiminta alkaa horjua, ja saatat havaita fyysisiä oireita. Sairaus voi muuttua pahemmaksi nopeasti, jos sinulla on akuutti leukemia. Jos taas sairastat kroonista leukemiaa, sairaus voi National Health Instituten (NIH) mukaan edetä hitaasti ja muuttua huonommaksi ajan myötä. Olipa sairauden tyyppi mikä hyvänsä, jos huomaat useamman näistä leukemian hienovaraisista oireista, hakeudu lääkärisi luo arviota varten.

Väsymys ja heikkous

Johns Hopkinsin Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Centerissä toimivan lääketieteen tohtori Mark Levisin mukaan leukemian tavallisimmat oireet ovat väsymys ja heikkous. Nämä oireet ovat usein seurausta anemiasta (punasolujen puutostilasta), joka vain vahvistaa fyysistä uupumusta. Sekä kroonisissa että akuuteissa tapauksissa potilaat saattavat kokea mitä tahansa lievästä väsymyksestä äärimmäiseen fyysiseen heikkouteen, mutta kaikissa tapauksissa oireet pahenevat ajan myötä. “Ongelma piilee siinä, että ihmiset eivät huomaa sitä heti,” sanoo tri Levis.

Hengästyminen

Kun potilaat muuttuvat heikommiksi ja väsyneemmiksi, he saattavat myös alkaa hengästyä helpommin. Se johtuu anemiasta tai hyvin harvinaisissa tapauksissa rintaontelossa olevista kasvaimista. “He läähättävät ja ovat hengästyneitä,” tri Levis sanoo. “Heidän voi olla vaikea kävellä huoneen poikki.”

Liialliset tai spontaanisti syntyvät mustelmat

Selittämättömät, ilman fyysistä traumaa syntyvät mustelmat voivat olla yksi leukemian monista oireista, kertoo Pamela Crilley, osteopaattisen lääketieteen tohtori, joka toimii onkologian osaston puheenjohtajana Cancer Treatment Centers of Americassa sekä onkologian ylilääkärinä Eastern Regional Medical Centerissä. Epätavalliset mustelmat ovat seurausta verihiutaleiden vähäisestä määrästä tai hyytymisongelmista, selittää tri Levis. “Mustelmia syntyy spontaanisti, ikään kuin itsestään,” hän sanoo. “Niitä voi olla missä tahansa, mutta tavallisesti niitä löytyy raajoista–sääristä sekä käsivarsista.”

Epätavallinen verenvuoto

Mustelmien tapaan epätavalliset nenäverenvuodot tai vuotavat ikenet, suoli, keuhkot tai pää voivat olla merkkejä verihiutaleiden puutteesta sekä hyytymisongelmista. Se taas voi viestiä leukemian akuuteista muodoista, sanoo tri Crilley.

Petekia (verenvuodon synnyttämät punaiset pisteet ihon alla)

Tri Crilleyn mukaan petekia näyttää siltä kuin “joku olisi piirtänyt kynällä pieniä punaisia pisteitä.” Nämä pisteet, joita ei ehkä tule huomanneeksi niiden koon, kivuttomuuden ja alaraajoihin keskittyvän sijainnin vuoksi, kertovat verihiutaleiden alentuneesta määrästä ja ne ovat yksi leukemian oireista. Tri Crilley kertoo, että petekiaa löytyy tavallisesti nilkkojen ympäriltä, sillä painovoima vetää kehon nesteet päivän kuluessa säärten alaosaan.

Turvonneet ja suurentuneet ikenet

Suurentuneita ikeniä eli ienhyperplasiaa nähdään yleensä vain pienellä osalla leukemiapotilaista, mutta se on yksi sairauden ilmeisimmistä oireista. “Jos potilaalla on leukemia, tutkin aina heidän suunsa nähdäkseni, ovatko ikenet suurentuneet,” tri Crilley sanoo. Ien voi näyttää turvonneelta, tri Levis sanoo, ja suu tuntuu lähes aina oudon kireältä.

Kylläinen tai turvonnut olo

Yksi kroonisen–ja joskus akuutin – leukemian merkeistä on laajentunut perna, joka voi johtaa ruokahalun vähenemiseen. Saatat tuntea varhaisen kylläisyyden tunteen,” kertoo tri Crilley. “Potilaat syövät hiukan ruokaa ja tuntevat itsensä täysiksi, koska perna painaa mahalaukkua,” hän jatkaa.

Epämiellyttävä tunne tai kipu ylävatsan vasemmalla puolella

Leukemian takia laajentunut perna aiheuttaa vatsassa toisinaan epämiellyttävän tunteen tai jopa terävää kipua. “Tapasin muutama viikko sitten kroonista leukemiaa sairastavan potilaan. Osa hänen pernastaan oli tuhoutunut laajentumisen takia,” sanoo tri Levis. “Se aiheutti hiivatinmoista terävää kipua hänen vatsassaan.” Perna sijaitsee ylävatsan vasemmalla puolella, joten epämiellyttävä tunne tuntuu myös yleensä siellä.

Kuume tai viluisuus

Kuumeisuus ja viluisuus eivät ole kaikkein tavallisimmat oireet, sillä niitä esiintyy vain neljänneksessä akuuttia leukemiaa sairastavissa potilaissa, eikä lähes milloinkaan kroonisissa leukemiatapauksissa, kertoo tri Levis. Usein esiintyvä, matala kuume kertoo tavallisemmin tulehduksesta tai heikentyneestä immuunijärjestelmästä, jotka voivat myös liittyä leukemiaan.

Yöhikoilu

Yöhikoilun aiheuttavat usein tulehdukset, jotka voivat liittyä leukemiaan. “Hiki kastelee litimäräksi, ja lakanatkin kastuvat,” tri Crilley sanoo. “Sellainen täytyy tutkia.”

Jyskyttävä päänsärky

Toistuva, jyskyttävä päänsärky ei ole tavallinen oire, mutta se voi olla merkki leukemiaan liittyvästä anemiasta tai jopa hengenvaarallisesta verenvuodosta päässä.

Huomattava kalpeus

Päänsäryn, väsymyksen ja hengästymisen tapaan epätavallinen kalpeus voi kertoa anemiasta akuuttia tai joskus myös kroonista leukemiaa sairastavissa potilaissa. “Jos potilas näyttää melko kalpealta, sairaus on jo edennyt melko pitkälle ja potilas on melkoisen sairas,” tri Levis kertoo. “Potilas on lähes aina äärimmäisen väsynyt. Jos punasolujen määrä on niin alhainen että se aiheuttaa kalpeutta, potilas hengästyy kävellessään huoneen poikki.”

Luukipu

Tri Levisin mukaan luissa tuntuva kipu on melko epätavallinen mutta usein selvä merkki sekä kroonisesta että akuutista leukemiasta. Leukeemisia soluja syntyy luuytimessä, joten niin lievä kuin äärimmäinenkin luissa tuntuva kipu kannattaa tarkistuttaa lääkärillä.

Turvonneet imusolmukkeet

Tarkista, löydätkö kaulasi, kainaloidesi tai nivustesi alueen imusolmukkeista huomattavaa mutta kivutonta turvotusta. Rauhaset vaihtavat tavallisesti kokoa tulehdusten aikana, mutta jos ne jäävät suurentuneiksi tai kasvavat edelleen, voi se olla yksi leukemian tai lymfooman oireista, kertoo tri Crilley.

Ihottuma

Noin yhdellä 20 leukemiapotilaasta voi esiintyä ihottumaa, joka sopii yhteen seuraavista kategorioista: iholeukemia tai Sweetin oireyhtymän aiheuttama ihottuma, joka liitetään tavallisesti leukemiaan, sanoo tri Levis. “Iholeukemian oireet näyttävät lähes aina ihon alle työnnetyltä patilta,” hän jatkaa. “Vähitellen kohouma alkaa kasvaa. Välillä se voi muistuttaa jopa ruttoa.” Sweetin oireyhtymän ihottumat taas näyttävät punaisilta ja ärtyneiltä, kuin allergisilta reaktioilta. Vaikka ihottumat voivat olla erinäköisiä tai kokoisia, leukemiaan liittyvillä ihottumilla on eräs yhteinen nimittäjä: ne jatkavat kasvuaan ja leviävät.

Usein esiintyvät tai toistuvat tulehdukset

Jos sinulla on yksi pieni tulehdus, joka ei katoa määräsipä lääkärisi sinulle miten monta antibioottikuuria hyvänsä, sinun kannattaa ehkä käydä tarkistuttamassa veriarvosi ja sekä se, löytyykö valkoisista verisoluista, hemoglobiinista tai verihiutaleiden määrästä poikkeavuuksia. Valkoisten verisolujen epänormaali määrä voi heikentää immuunijärjestelmää, mikä taas voi selittää toistuvat tulehdukset ja jatkuvan tunteen lähestyvästä flunssasta. Yhdessä väsymyksen tai mustelmien kanssa se on selvä merkki siitä, että sinun täytyy hakeutua lääkäriin. “Leukemia on aina yllätys. Se iskee hiljaa,” sanoo tri Levis. Leukemiapotilaat voivat olla oireettomia tai saada oireita, jotka liittyvät muihin sairauksiin, joten fyysinen tarkastus, veriarvot ja luuydinnäyte määrittelevät leukemian tyypin sekä tarpeellisen hoidon.

 Lue lisää: 

13 ammattia, jotka lisäävät syöpäriskiä

Lääke syöpään: potilaan omat solut

Paksusuolen syöpä – älä aikaile niin pelastut