Previous slide
Next slide

25 tapaa jolla suola pilaa terveytesi

suola
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Wendy Glauser
Suolan vähentäminen kannattaa. Lue miksi!

1. Suola saa verenpaineesi nousemaan

Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka käyvät säännöllisesti sipsipussilla, sinun kannattaa pitää näppisi kurissa. Liika natrium ei ole hyväksi kenellekään, mutta korkeasta verenpaineesta kärsiville suola, joka on natriumyhdiste, on erityisen vaarallista. Natrium aiheuttaa verenpaineeseen pieniä piikkejä niilläkin, joiden verenpaine on normaalitasolla. Niillä, joilla verenpaine on jo korkealla, piikit ovat isompia. Näin kerrotaan 185 eurooppalaisen, kanadalaisen ja yhdysvaltalaisen tutkimuksen katsauksessa vuodelta 2017. Korkea verenpaine on pääsyyllinen moniin sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten sydänkohtauksiin, aivoinfarkteihin sekä sepelvaltimotautiin. Lue 15 vinkkiä verenpaineen hillitsemiseen! 

2. Monet ravintola-annokset sisältävät suolaa päiväannoksen verran…

Canadian Journal of Public Health -lehdessä vuonna 2013 julkaistussa kartoituksessa tutkittiin 20 ravintolaa ja 65 pikaruokalaa ympäri Kanadaa. Tulokset osoittivat, että annokset sisälsivät  keskimäärin 1 455 milligrammaa natriumia.
Lue, miten voit vähentää suolan määrää

3. …ja monen hienomman ravintolan ruoka-annos voi olla jopa suolaisempi kuin pikaruokalan

Samassa tutkimuksessa huomattiin, että 40 prosenttia ravintoloiden ruokalistojen aterioista sisälsi vähintään 1 500 milligrammaa natriumia. Pikaruokaloiden aterioista lukeman ylitti 18 prosenttia. Mitkä sitten olivat suolaisimmat ateriavaihtoehdot? Wrapit, voileivät, grillikylki sekä lihaa tai mereneläviä sisältävät pastat.

4. 1 300 mg

Natrium on välttämätöntä lihasten supistumiselle ja rentoutumiselle, hermosignaalien välittymiselle sekä nestetasapainon ylläpitämiselle, mutta näihinkään tärkeisiin toimintoihin sitä ei tarvita paljon. Kanadan terveysviranomaisen Health Canadan antamat natriumin päivittäiset saantisuositukset ovat 1 300 milligrammaa 51–70 vuotiailla, ja 1 000 milligrammaa yli 70-vuotiailla.

5. Suolan vähentämisen vaikutus voi riippua etnisestä taustastasi

Vuoden 2017 tutkimus perustui suurimmaksi osaksi valkoihoisiin tutkittaviin. Muutamat aasialaisilla ja tummaihoisilla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että suolan vähentäminen alentaa verenpainetta näillä etnisillä ryhmillä vielä enemmän. Syyksi arvellaan geneettisiä eroja elimistön kyvyssä prosessoida suolaa.

6. Annoksen sisältämää suolamäärää ei voi tietää

Ontariosta tuli vuonna 2016 Kanadan ensimmäinen provinssi, joka vaatii ketjuravintoloita ilmoittamaan aterioiden kalorimäärät ruokalistoissaan. Uudistusta ajaneet ehdottivat, että myös natriumin määrä olisi ilmoitettava. Ehdotus hylättiin. Ainoat Yhdysvaltojen hallintoalueet, jotka edellyttävät natriummäärien merkintöjä ruokalistoissa, ovat Philadelphia ja New York City. Merkintä on aterioissa, jotka sisältävät natriumia päiväsuosituksen verran tai enemmän.

7.”Terveellisemmät” vaihtoehdot voivat olla yhtä haitallisia

Myös ravintopitoisilta vaikuttavat ruoat voivat olla suolapommeja. Reilussa desilitrassa säilyketomaatteja voi olla 400 mg suolaa. 2,5 desilitrassa aamiaismuroja voi olla 240 milligrammaa natriumia. Ja vain 85 grammassa savulohta sitä voi olla yli 660 milligrammaa. Vähentääksesi natriumin saantiasi yritä syödä enemmän tuoretta ruokaa. Muista myös tarkistaa ravintosisällöstä ruokien natriumpitoisuus.

8. Se voi johtaa painonnousuun

Vuonna 2015 lontoolaisen Queen Maryn yliopiston tutkijat löysivät todisteita, joiden mukaan natriumin saanti on yhteydessä liikalihavuuteen. Tämä huomattiin mittaamalla yli 1 200 osallistujan virtsan natriumtason ja kirjaamalla ylös näiden syömän ruoan neljän päivän ajan. Henkilöt, joiden suolatasot olivat korkeat, olivat todennäköisemmin ylipainoisia, vaikka he eivät syöneet enempää kaloreita kuin matalamman suolatason ryhmä.

9. Suola lisää munuaiskivien riskiä

Syytä ei tiedetä, mutta natrium nappaa mukaansa kalsiumia ennen kuin se huuhtoutuu ulos elimistöstä virtsan mukana. Virtsassa oleva ylimääräinen kalsium voi kiteytyä ja muodostaa lopulta munuaiskiviä. Journal of Urology -lehdessä vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan naiset, joiden ruokavalio sisälsi paljon natriumia, saivat tämän kivuliaan vaivan 11–61 prosenttia todennäköisemmin. Toinen pieni tutkimus osoitti, että vähäsuolainen ruokavalio vähensi virtsassa olevaa kalsiumia munuaiskivistä usein kärsivillä miehillä ja naisilla. Näin pääset eroon munuaiskivistä!

10. Suola voi pilata yöunesi…

Jos joudut öisin käymään usein vessassa, syy voi olla suola. Eurooppalainen tutkimus vuodelta 2017 osoitti, että yli 60-vuotiailla miehillä, jotka vähensivät suolan saantiaan 25 prosenttia, yöllisten virtsaamiskertojen tarve väheni keskimäärin 2,3:sta 1,4:ään. Näin saat nukuttua paremmin! 

11. …etkä luultavasti edes tiedä syöväsi sitä

Usein emme maista natriumia, koska se on niin hyvin sekoittunut ruokaan. Esimerkiksi yhdessä voisarvessa on 424 milligrammaa natriumia, ja Benedictin munissa sitä voi olla jopa huikeat 2 015 milligrammaa.
Miksi ruoassa ylipäätään on suolaa? Ensinnäkin se toimii säilöntäaineena. Se on myös leipien nostatusaine, ja se auttaa ruoan vesipitoisuuden säilyttämisessä. Tuotteissa, jotka myydään painon mukaan, enemmän nestettä tarkoittaa enemmän tuottoa.

12. Se kohottaa sydämen vajaatoiminnan riskiä

Suomalaisessa tutkimuksessa vuodelta 2017 todettiin, että henkilöt, joilla oli tutkimuksen alkaessa korkeimmat suolatasot virtsassaan, sairastuivat sydämen vajaatoimintaan yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne, joilla suolatasot olivat matalimmat. Riski oli korkeampi myös paljon suolaa nauttivilla henkilöillä, joiden verenpaine oli normaali. Tutkimukssa seurattiin yli 4 600 ihmistä yli 12 vuoden ajan.

13. Lapset saavat sitä liikaa

Kanadan terveysviranomaisen mukaan 77 prosenttia 1–3-vuotiaista lapsista ja 93 prosenttia 4–6-vuotiaista lapsista saa suosituksia enemmän natriumia.

14. Suola piileskelee prosessoiduissa ruoissa

Kanadan terveysviranomaisen mukaan 77 prosenttia saamastamme natriumista tulee prosessoidusta ruoasta sekä pikaruoasta. Lue lisää prosessoitujen ruokien epäterveellisyydestä! 

15. Kaliuminpuutos on riski

Natriumin tapaan myös kalium on elimistölle tärkeä kivennäisaine. Liiallinen natrium kohottaa verenpainetta, kun taas kalium vähentää verisuonien seinämien painetta ja auttaa pitämään verenpaineen kurissa. Kalium auttaa myös natriumin erityksessä, jotta liika suola ei jää elimistöön aiheuttamaan ongelmia. Näin toteaa tohtori Suzanne Oparil, kardiologi ja lääketieteen professori Alabaman yliopistosta, Birminghamista. Verikokeet voivat paljastaa, ovatko kaliumtasosi liian alhaiset, mutta jos syöt tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia, sinulla ei pitäisi olla hätää. Hyviä kaliuminlähteitä ovat valkoiset pavut, pinaatti, banaani, avokado, bataatti sekä jogurtti.

16. Uskotko valeuutisia?

Sekä ruoka- että suolateollisuus rahoittavat tutkimusta ruoan sisältämästä natriumista. ”Niiden intresseissä on usein rahoittaa huonompilaatuisia todisteita tuottavaa tutkimusta”, sanoo tohtori Norm Campbell, natriumin ja korkean verenpaineen asiantuntija Calgaryn yliopiston Libin Cardiovascular Institute of Alberta -instituutista. ”Ne myös markkinoivat huonompilaatuisia todisteita ja lisäävät niiden näkyvyyttä.”
 

17. Se voi piillä lihassa

Joihinkin tuore- ja pakastelihoihin ruiskutetaan suolavettä, jotta niistä saataisiin mehukkaampia ja tilavuudeltaan isompia. Kuinka voit tietää, onko lihapalaan pumpattu natriumia? Kanadassa merkkinä on ravintosisältölapun puuttuminen. Ilman sitä saa myydä vain lihaa, jota ei ole suolattu. EU:n asetusten mukaan suolaveden lisääminen täytyy merkitä pakkaukseen, jos vettä on käytetty yli viisi prosenttia tuotteen painosta.
 

19. Jos satut olemaan suolaherkkä, natrium on erityisen haitallista

Joidenkin ihmisten elimistö erittää liiallista suolaa pois huonommin. Arvioiden mukaan jopa kolmannes meistä kuuluu tähän joukkoon. Tohtori Oparilin mukaan pöhöttynyt olo suolaisten aterioiden jälkeen, on merkki suolaherkkyydestä. Jos suvussasi on korkeaa verenpainetta, olet todennäköisemmin myös suolaherkkä.
 

20. Natrium on erityisen vahingollista myös, jos olet yli 50-vuotias, ylipainoinen tai sinulla on diabetes

Tutkimukset osoittavat, että ikääntyessä natrium nostaa verenpainetta enemmän. ”Vanhetessamme meistä tulee herkempiä suolalle”, Campbell sanoo, sillä ikääntyvä elimistö ei saa huuhdeltua natriumia pois riittävän tehokkaasti. Verenpainepiikit natriumpitoisten aterioiden jälkeen ovat voimakkaita myös henkilöillä, jotka ovat ylipainoisia, tai joilla on diabetes.  10 terveydelle tärkeää muutosta, jotka tulisi tehdä viisikymppisenä 

21. Merisuolat ja vuorisuolat eivät ole pöytäsuolaa parempia

Hienommalta vaikuttavissa suolatuotteissa on hiveniä mineraaleista, kuten raudasta ja kaliumista, jotka tuhoutuvat pöytäsuolan valmistusprosessin aikana. Kanadalaisen ravitsemusterapeuttien järjestön, Dietitians of Canadan, mukaan meri- ja vuorisuolojen ravintoarvot ovat niin merkityksettömän pieniä, ettei kalliimpiin vaihtoehtoihin vaihtamisella ole terveysvaikutuksia. Kaikki suolat sisältävät saman verran natriumia painoa kohti.

22 % On se osuus vatsasyöpätapauksista, jotka syöpäjärjestö World Cancer Research Fundin arvion mukaan voitaisiin välttää Isossa-Britanniassa vuosittain, jos suolaa käytettäisiin päivittäin alle 2 400 milligrammaa.

23. Olet luultavasti koukussa suolaan

Kun ruokavaliomme sisältää paljon natriumia, vähäsuolaiset ruoat tuntuvat mauttomilta. Hyvä uutinen on, että makunystyrämme tottuvat vähempisuolaisiin ruokiin vain noin kuudessa viikossa. Kun pitäydyt jonkin aikaa vähän natriumia sisältävässä ruokavaliossa, huomaat pian, ettet kaipaa enää suolaa.

24. Vähäsuolaisempi ei tarkoita terveellistä

Jos alkuperäisessä tuotteessa on aivan liikaa natriumia, 25 prosentin vähennyksen jälkeenkin tuote voi edelleen olla liian suolainen. Varmistuaksesi siitä, että tuote on todellakin vähäsuolainen, lue ravintosisältö. Vältä tuotteita, joissa on yhdessä annoksessa 15 prosenttia tai enemmän natriumin päivittäisestä saantisuosituksesta. Kanadassa vähäsuolaisuudesta kertoo myös ”vähän natriumia” -merkki. Tällä merkillä varustetuissa tuotteissa suolaa täytyy olla 140 milligrammaa tai vähemmän 100 gramman annosta kohti.

Lue lisää: 

12 tapaa vähentää suolan määrää

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla

Asiantuntijoiden 37 ruokavinkkiä, joiden avulla elämä pitenee ja paino putoaa