Previous slide
Next slide

10 huomaamatonta anemian oiretta, jotka kannattaa ottaa tosissaan

Anemia
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Jos tunnet olosi jatkuvasti väsyneeksi, saattaa olla aika lisätä raudan ja B12-vitamiinin saantia.

Mikä on anemia?

Anemia määritellään tilana, jossa ihmisillä ei ole tarpeeksi terveellisiä punasoluja kuljettamaan happea kehon läpi ja siitä on todella useita eri muotoja. Joillakin, kuten heillä, jotka kärsivät sirppisoluanemiasta tai talassemiasta, anemia on synnynnäistä; heidän kehonsa perivät kyvyttömyyden tuottaa punasoluja tai tiettyjä osia punasoluista. Kuitenkin suurin osa noin 3,5 miljoonasta anemiasta kärsivästä amerikkalaisesta saa taudin ajan kanssa, koska he eivät saa tarpeeksi rautaa tai B-12 vitamiinia. Nämä molemmat, sekä myös folaatti, ovat välttämättömiä terveiden punasolujen luomiseksi. Lue eteenpäin oppiaksesi anemian oireista.

Olet usein hengästynyt tai sinua heikottaa

Ilman tarpeellista määrää rautaa tai B12-vitamiinia keho ei voi muodostaa tarpeeksi tiettyä proteiinia, jota kutsutaan hemoglobiiniksi. Se on välttämätön punasolujen toimimiseksi. Hemoglobiinissa on niin paljon rautaa, että se antaa verelle sen punaisen värin. Se antaa hapen tarttua soluihin, jotta ne voivat kuljettaa sitä suonistossa koko kehon läpi. Kun rautaa tai B12-vitamiinia ei ole tarpeeksi tuottamaan vaadittavaa määrää hemoglobiinia, jotkin kehon osat eivät välttämättä saa tarvitsemaansa happea. Tuloksena on yksi anemian oire, eli se että hengästyt helposti ja joskus saat niin vähän happea aivoihisi, että sinua pyörryttää tai tunnet olosi heikoksi.

Olet vain niin hiton väsynyt

Chicagon yliopiston lääketieteen apulaisprofessori Andrew Artz kertoo, että yksi yleisin (ja merkittävin) anemian oire on yleinen uupumuksen tunne. ”Uupumus on hallitseva oire”, tohtori Artz sanoo. ”Uupumuksen haaste oireena on, että kaikilla on erilainen kokemus siitä, miten he havaitsevat sen. Toiset ovat yksinkertaisesti vain väsyneempiä, toiset tuntevat sen aktiviteeteissa.” Väsymys johtuu samasta prosessista mikä johtaa hengitysvaikeuksiin ja heikotukseen: ilman vaadittavaa määrää rautaa ja B12-vitamiinia hemoglobiinia ei ole tarpeeksi ja ilman riittäävää määrää hemoglobiinia keho ei saa riittävästi happea.

Ihosi näyttää kalpeammalta

Jos sinulla ei ole terveellisiä punasoluja ravitsemaan elimiäsi hapella, et voi olettaa, että suurin elimesi (iho) näyttää terveeltä. Ilman rautaa tai B12-vitamiinia ihosi ei välttämättä saa tarpeeksi verta, mikä johtaa kalpeampaan ja jopa kellertävään ulkoasuun, ainakin U.S. National Library of Medicine -sivuston mukaan. 

Kivun tunne rinnassa

Kun verenkierrossasi on vähän terveellisiä punasoluja, sydämen täytyy työskennellä entistä kovemmin siirtääkseen niitä kehon läpi. Tuloksena sydän lyö nopeammin kuin normaalisti ja saatat tuntea kuormituksen rintakipuna. Tätä ongelmaa ei kannata sivuuttaa, etenkään jos sinulla on muita sydänongelmia. Yhdysvaltojen sydänyhdistyksen lehden julkaisemassa tutkimuksessa vuonna 2005 todetaan, että sydän- ja verenkierron häiriöiden tai jopa kuoleman todennäköisyys lisääntyy aneemisilla potilailla, joilla on akuutteja sydän- ja verisuonitauteja verrattuna ei-aneemisiin potilaisiin. Tämän myötä tutkijat ovat julistaneet anemian ”voimakkaaksi ja itsenäiseksi enteeksi” sydän- ja verisuoniongelmista potilailla.

Olet raskaana tai menetät paljon verta

Saatat syödä tavallisen rauta-annoksen verran rautaa, mutta olet aneeminen koska menetät paljon verta jostain muusta syystä. Raskaana olevilla naisilla on suurempi todennäköisyys sairastua anemiaan, koska kehon täytyy tuottaa tavallista enemmän verta tukeakseen vauvan kasvua ja kehitystä. Ilman vaadittavaa määrää rautaa, B12-vitamiinia tai folaatteja punasoluja ei synny niin paljon. Kuitenkin, myös ei-raskaana olevilla naisilla, miehillä ja jopa lapsilla, joilla on ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten vatsahaavoja, peräpukamia, vatsan tulehduksia tai syöpää, on suurempi todennäköisyys sairastua anemiaan, jos ongelmat aiheuttavat kroonista verenvuotoa.

Sinulla on vegaani ruokavalio

Koska rautaa löytyy soijapavuista, tummanvihreistä lehtivihanneksista ja tofusta punaisen lihan lisäksi, vegaanit ja vegetaristit voivat silti saada sitä tarpeellisen määrän. Chicagossa asuvan ravitsemusterapeutti Allegra Burtonin mukaan B12-vitamiinia on kuitenkin mahdotonta saada kasvilähteistä. Tästä johtuen ainoa keino vegaania ruokavaliota syöville saada tarpeeksi B12-vitamiinia on ottaa ravintolisiä, mitä hän suosittelee kaikille vegaaneille.

Lue lisää vegaanisesta ruokavaliosta 

Himoitset jääpaloja ja muita outoja välipaloja

Ehkä yksi oudoimmista nimenomaan anemian oireista on pica, eli taipumus syödä ei-ravinteellisia aineita, kuten jääpaloja, ruokasoodaa, savea tai jopa kyniä tai kuivunutta maalia. Vielä mielenkiintoisempaa on se, että lääkärit eivät vieläkään tiedä miksi potilaat himoitsevat näiden outojen aineiden pureskelua tai syöntiä. Tohtori Artzin mukaan se on kuitenkin hyvin yleinen raudanpuutteesta johtuvan anemian oire.

Käsiä ja jalkojasi palelee

Jos huomaat, että raajasi tuntuvat kylmemmiltä kuin normaalisti, se saattaa olla raudanpuutteen tai anemian oire. Syynä tähän on se, että kun olet aneeminen, sinulla ei ole tarpeeksi terveellisiä punasoluja elimistössäsi. Rauta auttaa näitä soluja kuljettamaan lämpöä ja ravinteita muihin soluihisi, joten jos sinulla on puute, tunnet olosi helpommin kylmäksi.

Kärsit epätavallisen paljon päänsärystä

Useimmilla meistä päätä särkee aika ajoin, stressin, unenpuutteen, sairauden tai monen muun mahdollisen syyn takia. Mutta jos huomaat saavasi enemmän päänsärkyjä kuin mikä on sinulle tavallista, saattaa olla aika tarkistaa rauta-arvot. Päänsäryt voivat olla mitä vain todella pienistä kunnon migreeniin, joten älä jätä niitä huomiomatta, vaikka tuntisitkin vain lievää kipua. Matala rauta-arvo voi johtaa siihen, ettet saa tarpeeksi happea aivoihin.

Näin hoidat päänsärkyä kotikonstein

Sydämesi lyö epätasaisesti tai sinulla on sydämentykytystä

Sydämentykytys tai huomattavat sydämenlyönnit ovat jälleen yksi raudanpuutteen tai anemian oire. HealthLine -sivuston mukaan aneemisilla ihmisillä on matala hemoglobiini, eli punasolujen proteiini, joka auttaa kuljettamaan happea muualle elimistöön. Tämä tarkoittaa sitä, että ilman riittävää määrää hemoglobiinia, sydämen täytyy työskennellä enemmän kuljettaakseen happea. Tästä syystä saattaa tuntua siltä, että sydämesi lyö epätasaisesti tai nopeasti.

Joten, mitä teet, jos olet aneeminen?

Jos koet, että sinulla on jotain näistä anemian oireista ja uskot olevasi aneeminen, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa selvittääksesi minkä tyypin anemia sinulla on, ja mitä sen parantamiseksi tulisi tehdä. Tohtori Artz varoittaa ostamasta mitään apteekista ilman reseptiä saatavia anemialääkkeitä, koska kaikille anemian tyypeille ei ole olemassa yhteistä lääkettä. Tärkeintä on ymmärtää oireiden syy ja oikea puutostila, jotta voit työskennellä lääkärisi tai ravitsemusterapeuttisi kanssa parantaaksesi ruokavaliotasi.

Lue lisää

Vauhtia menoon! 17 helppoa kikkaa energian lisäämiseksi
 
Näin tulkitset kehosi antamia vinkkejä sairauksiin liittyen

Rasvamaksa yleistyy