Previous slide
Next slide

8 ruokamyrkytyksen oiretta jotka kaikkien tulisi tunnistaa

ruokamyrkytys
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Arviolta noin 48 miljoonaa ihmistä sairastuu ruokamyrkytykseen joka vuosi, sanoo Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset (CDC). Näillä neuvoilla voit tunnistaa kaikista yleisimmät ruokamyrkytysoireet.

Ruokamyrkytys & hikoilu

Vastoin yleistä uskomusta, ruokamyrkytys ei pilaantuneen ruoan maistamisen jälkeen heti pakota sinua juoksemaan vessaan vatsaasi pidellen. Hien puhkeaminen voi olla varhainen varoitusoire – merkki siitä, että asiat ovat pian menossa huonompaan suuntaan.

Jos kuume ja hikoilu saavat sinut uskomaan, että olet saanut vatsapöpön, yritä muistaa oletko syönyt mitään epäilyttävää parin viime päivän aikana.

Kaasu

Yhdysvaltalaisen Mayo-klinikan mukaan vatsakrampit ja ilmavaivat ovat hyvä merkki siitä, että vatsasi on saanut pöpön. Ilmavaivat edeltävät usein epätoivoista ryntäystä vessaan. Jos vatsakivut saavat sinut taittumaan kaksin kerroin ja horjahtelemaan vessaan, se on hyvin varma – ja epäonninen – merkki sisuksissasi mylläävästä bakteerista.

Huonovointisuus ja oksennus

Vaikka pahoinvointi ja oksentaminen ovat selkeitä ruokamyrkytyksen merkkejä, oireiden ilmaantumisnopeus kertoo mikä bakteeri sinut sairastutti. Esimerkiksi listeriabakteeri, jota löytyy yleensä leikkeleistä, hummuksesta tai raakamaidosta ja pehmeistä juustoista, saattaa aiheuttaa oireita niinkin pitkällä aikavälillä kuin kolmesta päivästä 70 päivään altistumisesta.

Salmonella taas, joka useimmiten pilaa kananmunia, lihaa (erityisesti kananlihaa) ja raakoja hedelmiä ja vihanneksia, saattaa aiheuttaa oireita 12 ja 72 tunnin välillä, sanoo lääketieteen tohtori ja terveysjohtaja Sandra Elizabeth Ford Georgiasta, Yhdysvalloista.

Ripuli

Ripuli on toinen hyvin selkeä ruokamyrkytyksen merkki, mutta miten erotetaan tavallinen vatsaviruksen aiheuttama ripuli ruokamyrkytyksestä? Ripulin laatu antaa vihjeet.

Norovirus on kaikista tavallisin vatsataudin aiheuttaja ja se voi levitä ruoan kautta, jos sitä on käsitellyt tautia kantava ihminen. Se aiheuttaa vetistä ripulia yleisimmin aikuisissa. Kolibakteeri (E. coli), joka tunnetaan naudanlihan pilaamisesta, ja kampylobakteeri, joka tulee vedestä, voivat puolestaan molemmat aiheuttaa veristä ripulia.

”Jos verinen ripuli tai mikä tahansa muu oire on vakava, hakeudu lääkäriin”, sanoo Ford. Oireet voivat kestää yhdestä kymmeneen päivään, riippuen siitä minkä bakteerin olet saanut.

Kuume

Jotkin bakteerit, kuten listeria- ja kamylobakteerit voivat aiheuttaa kuumeen, tosin se tulee todennäköisemmin ruoansulatusoireiden kanssa. Jos kuume jatkuu yli 48 tuntia, soita lääkärille, Ford sanoo.

Hämmennys

Jos aivosi alkavat tuntua sekavilta, älä jätä oiretta huomiotta – listeriabakteeri voi sen aiheuttaa ja se ei välttämättä ilmene yli kahteen kuukauteen tartunnan saamisesta. Saatat myös huomata jäykistyneen niskan ja kokonaisvaltaista heikkouden tunnetta. Hankkiudu lääkäriin kaikkien epäselvien mentaalisten muutosten takia, Ford varoittaa.

Nestehukka

Jos satut elämään ruokamyrkytysjaksoa, ensimmäinen muistettava asia on nesteytys.

”Juo paljon vettä tai elektrolyyteillä vahvistettuja juomia kuten Pedialyte tai Gatorade”, sanoo lääketieteen tohtori ja Kalifornian myrkytyskeskuksen lääkejohtaja Rais Vohra.

Vältä sokeria, kahvia tai alkoholia sisältäviä juomia, koska ne voivat kuivattaa, hän lisää. Näyki pieniä paloja mietoja ruokia, kuten banaaneja, valkoista riisiä tai paahtoleipää.
Kuinka paljon vettä tulisi oikeasti juoda?

Mitä ruokia tulisi välttää?

Voit saada ruokamyrkytyksen melkein mistä vain, mutta yleisimmät syylliset ovat esimerkiksi raaka tai alipaistettu liha, raa’at hedelmät ja vihannekset joita ei ole pesty, pastöroimaton raakamaito ja mikä tahansa mitä ei ole laitettu jääkaappiin ja on jätetty kesähelteeseen pitkäksi aikaa.
Lue, kuinka kauan liha säilyy jääkaapissa!

Miten voin suojella itseäni?

Kaikkeen ei voi varautua, kun syö ulkona ravintoloissa tai syö ruokakaupasta ostettua valmisruokaa. Mutta kun kokkaat kotona, on tärkeä noudattaa turvallista ruoan käsittelyä, pitää työskentelytilat ja -välineet siisteinä (etenkin raa’an lihan käsittelyn jälkeen), pese raa’at tuotteet tarkasti, säilytä ruoka oikeassa lämpötilassa, seuraa parasta ennen –päiväyksiä ja mieti miten säilöt tähteet.

Lue lisää:

Poista bakteerit keittiöstä

Bakteerit vaikuttavat painoosi

Kun outo vatsakipu vaivaa