Previous slide
Next slide

13 uskomatonta faktaa, joita et tiennyt koirastasi

faktoja koirista
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Ota selvää, mikä selittää koirasi käyttäytymistä.

1. Koiran aivojen hajukeskus on 40 kertaa suurempi kuin sinulla.


Kuva: ISTOCK/LORENZOPATOIA

Koirat pystyvät haistamaan tuhansia kertoja ihmistä paremmin. Niiden nenissä on miljoonia hajureseptoreita enemmän – esimerkiksi ihmisellä en keskimäärin viisi miljoonaa reseptoria, kun taas mäyräkoiralla niitä on 125 miljoonaa – siksi ne ovatkin niin hyödyllisiä haistamaan esiin huumeita, ruumiita, pölypunkkeja, räjähteitä ja niin edelleen. Lemmikilläsi on myös salaisuuksia, joita se ei kerro sinulle.

2. Mitkään kaksi koiran nenää eivät ole samanlaisia.


Kuva: ISTOCK/LUCHIANO

Koiran nenä vastaa ihmisen sormenjälkeä, sillä molemmissa niissä on ainutlaatuinen kuvio harjanteita ja vakoja.

3. Koirat uneksivat kuten ihmisetkin.


Kuva: ISTOCK/LI KI GOH

Jos olet ikinä nähnyt hauvelisi sätkivän unissaan, se tarkoittaa luultavasti sitä, että se näkee unta. Tutkijat ovat selvittäneet, että koirilla on samanlainen unen rytmi ja aivotoiminta kuin ihmisillä, ja että pienet rodut uneksivat yleensä enemmän kuin isommat rodut. Psychology Today -lehti tarjoaa selitykseksi, että ne kuvittelevat luultavasti tuttuja toimintoja, kuten ulkona leikkimistä tai oman hännän jahtaamista

4. Koirat ovat yhtä älykkäitä kuin kaksivuotias lapsi.


Kuva: ISTOCK/LISA5201

Koiratutkijan ja -kirjailijan Stanley Corenin mukaan, pikkulapsi ja koiranpentu ovat tasoissa mitä tulee aivoihin. Hän selittää myös, että ihmisen paras ystävä osaa laskea, ymmärtää yli 150 sanaa ja osaa huijata ihmisiä tai toisia koiria saadakseen herkkuja. Älykkyys vaihtelee rodun mukaan – älykkäimpiä ovat bordercolliet.

5. Koirat parittelevat vain kahdesti vuodessa.


Kuva: ISTOCK/SANSUBBA

Leikkaamattomat narttukoirat tulevat kiimaan kahdesti vuodessa, joten koirankasvattajilla täytyy olla tarkat suunnitelmat.

6. Hännänheiluttaminen on oma kielensä.


Kuva: ISTOCK/WILLOWPIX

Jos koira heiluttaa innokkaana häntäänsä, sehän tarkoittaa, että se on iloinen sinut nähdessään, eikö niin? Ei välttämättä. Discovery.com -sivuston mukaan koirat heiluttavat häntäänsä oikealle ollessaan iloisia ja vasemmalle ollessaan peloissaan. Heilutus alhaalla tarkoittaa niiden olevan epävarmoja, kun taas nopea hännänheilutus yhdistettynä jännitettyihin lihaksiin tai laajentuneisiin pupilleihin voi merkitä aggressiota.

7. Koiranpennut syntyvät sokeina ja kuuroina.


Kuva: ISTOK/VOLTGROUP

Vastasyntyneet pennut kehittyvät edelleen, kertoo Psychology Today -lehti, niinpä niiden korvakanavat ja silmät ovat edelleen kiinni. Suurin osa pennuista avaa silmänsä ja reagoi ääniin noin kahden viikon ikäisinä.

8. Koirilla on ”kuudes aisti”.


Kuva: ISTOCK/POJOSLAW

Vuonna 2010 tehdyn kyselyn mukaan, 67 prosenttia lemmikinomistajista kertoi lemmikkinsä käyttäytyvän oudosti ennen myrskyä, ja 43 prosenttia kertoi lemmikkinsä käyttäytyvän omituisesti juuri ennen kuin jotain pahaa tapahtuu. Mitkä ovat parhaat merkit? Ulina, ailahteleva käytös, tai yritykset piiloutua turvalliseen paikkaa. On olemassa myös kertomuksia siitä, kuinka koirat voivat haistaa sairauksia, kuten syöpää.

9. Koirilla on hikirauhasia vain tassuissaan.


Kuva: ISTOCK/PJPHOTO69

Vaikka ne hikoilevatkin polkuanturoiden kautta, niiden pääasiallinen kehon viilentämiskeino on läähättäminen

10. Koirasi jalat voivat haista maissilta.


Kuva: ISTOCK/GOZDETASKIN

Jotkut koiranomistajat ovat voineet huomata koiransa ympärillä leijuvan heikon maissilastujen ja popcornin hajun. Maissinhajuiset jalat aiheutuvat hien ja bakteerien kertymisestä tassuihin.

11. Koiran pahanhajuinen hengitys on epäterveellistä.


Kuva: ISTOCK/ITCHYSAN

Voi olettaa, että koiran hengitys haisee juuri siltä – koiran hengitykseltä. Jatkuva pahanhajuinen hengitys voi kuitenkin olla merkki hammassairaudesta tai muista terveysongelmista. Jos et jo tee niin, puhdistuta koirasi hampaat eläinlääkärillä kerran vuodessa.

12. Koirien ei ole epätavallista syödä ulostetta.


Kuva: ISTOCK/MACHINEHEADZ

Eihän se ole salaisuus, että koirat syövät usein omaa ulostettaan (ja muidenkin ulosteita). Vaikka se vaikuttaakin ällöttävältä, eläinsuojelujärjestö ASPCA:n mukaan se on täysin normaalia ja juontaa juurensa aikaan, jolloin koiraeläimiä ei oltu kesytetty. Se on yleisempää pennuilla, sillä vanhetessaan koirat yleensä kasvavat siitä yli, vaikkakin jotkut koirat tekevät sitä aikuisiälle asti.

13. Koiran ainutlaatuisen hajuaistin salaisuus on sen rauhasissa.


Kuva: ISTOCK/PICK UPPATH

 
Ja kyllä, rauhaset sijaitsevat koiran takapuolessa. Koirat ovat pahamaineisen kuuluisia siitä, että ne haistelevat toistensa takapuolia, mutta se on niiden tapa tunnistaa toisensa ja merkitä oma reviirinsä.

Lue lisää
Korvaamattomat koirakaverit 
Totta vai tarua lemmikistä? 
Kun eläin tulee taloon