Previous slide
Next slide

Tomaatti – 10 herkullista tapaa nauttia tästä punaisesta kasviksesta

tomaatti
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Hyviä uutisia! Nyt on kesä ja puutarhat ovat pullollaan raikkaita, mehukkaita tomaatteja maukkaimmillaan.

Tässä 10 vinkkiä, kuinka voit hyödyntää tomaattia herkullisesti!

1. Tuore, kypsentämätön tomaattikastike

Poista tomaateista kannat ja siemenet ja kuutioi pieneksi. Lisää hyvää oliiviöljyä, sitruunamehua tai balsamiviinietikkaa, valkosipulimurskaa sekä runsaasti tuoretta silputtua basilikaa. Sekoita kuuman pastan sekaan ja raasta päälle parmesaania juuri ennen tarjoilua.

2. Kypsennetty tomaattikastike

Kuumenna oliiviöljy suuressa kasarissa. Lisää yksi kuutioitu sipuli, valkosipulimurskaa, pari pilkottua porkkanaa (makeuden ja koostumuksen lisäämiseksi) ja kuullota, kunnes ainekset ovat pehmenneet. Lisää 1,5 kg kaltattuja ja siemenettömiä tomaatteja. Anna kiehua hiljalleen noin tunnin ajan tai kunnes tomaatit ovat hajonneet. Anna jäähtyä ja soseuta. Lisää basilikaa, oreganoa, suolaa ja pippuria makusi mukaan. Lämmitä kastike uudelleen ja anna keittyä kokoon haluamasi paksuiseksi. Käytä välittömästi tai jäähdytä ja pakasta myöhempää käyttöä varten.

3. Kermainen tomaattikeitto

Kalttaa 500 g luumutomaatteja ja poista niistä siemenet. Paista niitä suuressa kasarissa lieden keskilämmöllä, kunnes tomaatit ovat hajonneet (noin tunnin ajan). Kiehauta ja lisää hyppysellinen ruokasoodaa estääksesi maidon juoksettumisen. Kaada sekaan hiljalleen 5 dl täysmaitoa ja anna kiehahtaa. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella cayennepippuria, jos haluat. Tarjoa välittömästi tai jäädytä jääkaappiin odottamaan käyttöä.

4. BLT-leipä (Bacon-Lettuce-Tomato)

Käytä paksuksi viipaloitua savupekonia, hapanleipää, tuoretta lehtisalaattia, majoneesia ja runsaasti paksuja tomaattiviipaleita. Ripottele päälle suolaa ja vastarouhittua mustapippuria makusi mukaan.

5. Lämpimät juustoleivät

Raasta juusto, jotta se sulaa nopeammin. Leikkaa ohuita tomaattiviipaleita, niin leivistä tulee siistimpiä. Laita juusto ja tomaattiviipaleet kahden leipäpalan väliin. Käytä paninirautaa tai paina kerrosleipiä lastalla pannua vasten paistaessasi ne kuumiksi.

6. Uunissa paahdetut tomaatit

Halkaise tomaatit ja poista kannat. Aseta ne uunivuokaan leikkuupuoli ylöspäin ja pirskottele niille oliiviöljyä. Ripottele päälle hieman suolaa ja paista 100 asteessa 2–3 tuntia, kunne tomaatit ovat painuneet kasaan. Jäähdytä ja säilö tomaatteja öljyssä joko jääkaapissa tai pakkasessa. Uunissa paahdetut tomaatit ovat herkullisia pizzan tai lämpimien patonkien päällä ja kanan tai kalan peittona.

7. Uunissa kuivatut luumutomaatit

Poista tomaattien kannat (älä kuori tai poista siemeniä) ja lohko tomaatit 2,5 sentin levyisiksi lohkoiksi. Aseta viipaleet leivinpaperille ja ripottele niille halutessasi hieman suolaa. Paista 80 asteessa 8 tuntia. Säilö tomaatit tiiviissä purkissa kokonaan oliiviöljyn peitossa. Lisää purkkiin kuorittu valkosipulinkynsi, jos haluat.

8. Caprese-salaatti

Poista kannat ja viipaloi tomaatit paksuiksi viipaleiksi. Aseta ne limittäin tarjoiluvadille. Viipaloi tuorettaa mozzarellaa ja asettele viipaleet tomaattien väliin. Pirskota päälle hyvää oliiviöljyä ja hieman balsamiviinietikkaa sekä hyppysellinen merisuolaa. Ota nippu tuoretta basilikaa, rullaa se sikarimaiseksi pötköksi ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi (tätä kutsutaan chiffonadeksi). Ripottele suikaleita tomaattien ja mozzarellan päälle. Vaihtelun vuoksi voit käyttää savustettua mozzarellaa tai vuohenjuustoa tuoreen mozzarellan sijaan tai balsamiviinetikan asemesta sherryetikkaa.

9.  Tomaattimehu

Lohko tomaatit neljään osaan ja keitä niitä kattilassa n. 10 minuuttia. Purista tomaatit sihdin läpi, jotta saat pelkän nesteen talteen. Lisää suolaa maun mukaan ja tarvittaessa myös hieman sokeria tasapainottamaan makua. Pakkaa säilytyspurkkeihin ja pakasta.

10. Salsa

Poista kannat ja kuutioi kypsät tomaatit pieniksi kuutioiksi. Lisää kuutioitua punasipulia, jalapenoja, limettimehua maun mukaan, 2 – 3 rkl tuoretta korianterisilppua ja suolaa. Sekoita ainekset huolellisesti ja jäähdytä jääkaapissa tuntia ennen tarjoilua.

Kuinka grillata herkullinen maissi

13 herkullista tapaa hoikistua

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi