Previous slide
Next slide

13 faktaa, joita et tiennyt omenoista

omena
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Tässä lista isoja omena-faktoja – sekä muutamia pienempiäkin!

Muistatko paratiisin kielletyn hedelmän? Se saattoi olla granaattiomena.

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa ei kerrota suoraan, mitä hedelmää Eeva taivutteli Aatamin maistamaan. Heprealainen raamattu käyttää siitä termiä ‘peri’, jonka rabbiiniset tutkijat sanovat mahdollisesti kuvaavan viikunaa, greippiä, granaattiomenaa, aprikoosia tai jopa vehnää.

Toinen omenoihin liittyvä raamatun lause: ilmaus “apple of your eye”

Psalmissa 17 Daavid käyttää sitä puhuessaan Jumalalle: Varjele minua niin kuin silmäterääsi, peitä minut siipiesi suojaan”, mikä englanniksi kääntyy muotoon: “Keep me as the apple of your eye.” Onko Daavid kovin täynnä itseään ajatellessaan olevansa Jumalan suosikki? Ei välttämättä. Raamatussa sanaa omena käytetään tässä runollisena viittauksena silmän pupilliin, joka sekin on pyöreä.

Omenat ja hedelmällisyys

Omenat on jo pitkään yhdistetty hedelmällisyyteen – Paris toivoi voittavansa Troijan Helenan itselleen kultaisen omenansa avulla. National Public Radio (NPR) kertoi Uudessa-Englannissa siirtomaakaudella: “naimaton nuori nainen yritti kuoria omenan niin, että kuori irtosi yhtenäisenä suikaleena, heitti kuoren hartiansa yli ja kurkisti hermostuneena nähdäkseen, minkä kirjaimen kuori lattialle muodosti: Se oli hänen tulevan miehensä etunimen ensimmäinen kirjain.”

Johnny Appleseed oli todella olemassa

John Chapman oli lähetyssaarnaaja, joka ”levitti hyviä siemeniä ja uutta käsitystä taivasten valtakunnasta kävelemällä juuttikankaaseen pukeutuneena Pennsylvanian, Ohion ja Indianan halki 1800-luvun alkupuolella,” kertoo Brooklyn Botanic Garden. 1920-luvulle tultaessa useimmat hänen puistaan olivat poissa. FBI oli hakannut ne kieltolain aikana, jotta ihmiset eivät tekisi niiden omenoista vahvaa siideriä. Hänen perintönsä tehtiin kuitenkin kuolemattomaksi vuonna 1948 valmistuneessa Disney-elokuvassa.

Omenalajikkeita oli ennen enemmän

On helppo luulla, että ruokakaupan omenavalikoima on kattava, mutta olemme kaukana ajasta, jota hedelmähistorioitsijat nimittävät hedelmätieteen kultaiseksi kaudeksi.” 1800-luvulla Yhdysvalloissa oli 14 000 erilaista omenalajiketta. Nykyään kaupallisesti viljellään vain sataa lajiketta.

Siideri peittoaa piirakan

Yhdysvalloissa 1700- ja 1800-luvuilla kasvatetut omenat joutuivat useammin siideritynnyriin kuin piirakkaan. Maaseudulla siideri syrjäytti sekä viinin ja oluen että kahvin, teen, mehun ja jopa veden,” kirjailija Michael Pollan kirjoittaa teoksessaan The Botany of Desire.

New York ei saanut kuuluisaa lempinimeään hedelmältä

1900-luvun aikana termiä ’iso omena’ käytettiin ”jostain, mitä pidettiin lajinsa merkittävimpänä; intohimon ja kunnianhimon kohteesta”, New Yorkin kirjaston blogikirjoituksessa kerrotaan. Ensimmäistä kertaa sillä viittaamaan New Yorkiin vuonna 1909, kun Edward S. Martin kirjoitti lehteen The Wayfarer in New York, että Keskilännessä on taipumus uskoa, että iso omena [New York] saa suhteettoman suuren osan kansallisesta suitsutuksesta.” Jotkut asiat eivät ikinä muutu.

Sanonta ”omena päivässä pitää lääkärin loitolla” pitää kutinsa

Yhdessä isossa omenassa on noin 115 kaloria ja viisi grammaa kuitua annosta kohden, ja omenasta löytyvät polyfenolit sekä kuitu auttavat ylläpitämään sopivaa bakteeritasapainoa suolistossa. Itse asiassa omenat ovatkin elimistösi kannalta yksi terveellisimmistä hedelmistä.

Omenat eivät kuitenkaan ole täysin viattomia, kuten Lumikkikin tietää

Omenansiemenet sisältävät yhdistettä nimeltään ’amygdaliini’, joka on osa hedelmän puolystusjärjestelmää. Jos omenan siemenet murskaa tai pureskelee, amygdaliini voi hedelmän omassa puolustautumisjärjestelmässä hajota vetysyanidiksi, joka taas voi olla tappavaa suurina annoksina. Aikuisen ihmisen terveys vaarantuisi kuitenkin vasta 160 siemenen syömisestä.

Säilytä ne jääkaapissa

Omenoita täynnä oleva kulho saattaa näyttää kauniilta, mutta jos haluat niiden kestävän, laita ne jääkaappiin, sillä alhaisempi lämpötila hidastaa kypsymisprosessia. Omenankasvattajat voivat pitää hedelmänsä tavallisessa kylmävarastossa jopa parin kuukauden ajan, eivätkä useimmat omenalajikkeet kestä kovin paljon sitä pidempään.

Omenat ruskeiksi muuttavalla entsyymillä on hyväkin puolensa

Sama entsyymi kumoaa valkosipulin voimakkaalta tuoksuvat yhdisteet. Juuri niin – omenan syömisellä voi tehdä lopun valkosipulin hajuisesta hengityksestä.

Miten tästä hedelmästä tuli logo yhdelle maailman vauraimmista yrityksistä?

Eräänä päivänä 1970-luvun puolivälissä Steve Wozniak nouti Steve Jobsin lentokentältä. Heidän tuoreen tietokoneyrityksensä lupahakemukset piti luovuttaa seuraavana päivänä, selviää Walter Isaacsonin kirjoittamasta Jobsin elämänkerrasta. Tarina kertoo, että Jobs oli juuri harventanut omenapuita Oregonissa, ja kun kaksikko alkoi pohtia mahdollisia nimiä yritykselleen (joiden joukossa oli Matrix, Executek ja Personal Computers Inc.), hän ehdotti nimeksi Apple Computer. ”Se kuulosti hauskalta, energiseltä, eikä ollenkaan pelottavalta. Apple pehmensi sanaa tietokone,” Jobs sanoi. ”Lisäksi pääsisimme sillä Atarin edelle puhelinluettelossa.”

Valitettavasti omena ei ollut ensimmäinen superryhmä, joka käytti omenaa yrityksensä tunnuksena

Vuonna 1968 Beatles-yhtye muodosti Apple Corpsin edustamaan luovia intressejään. Kun Apple Computer nousi maineeseen, kaksi yritystä sopi keskenään, että Apple Computer pitäisi logonsa ja nimensä erossa musiikkibisneksestä. Se muuttui vuonna 2003, kun Apple alkoi myydä musiikkia iTunesin kautta. Kului vielä seitsemän vuotta ennen kuin Beatles antoi vihdoin asian olla ja salli iTunesin myydä musiikkiaan.

Lue lisää: 

12 yllättävää faktaa avokadosta

9 mahtavaa faktaa oliiviöljystä

Näin syömällä saat poltettua vatsarasvaa